Vážený zákazník. Osobný odber alebo návštevu prevádzky, si dohodnite telefonicky vopred.

Ako osvetliť terasu

    Kto má to šťastie a má vlastnú terasu, ten vie, aké príjemné chvíle na čerstvom vzduchu ponúka. Každý využíva terasu po svojom, napríklad na dobré stolovanie, na sušenie bielizne, či ako sklad nepotrebných vecí. No veľa ľudí na terase počas dňa a najmä počas večera relaxuje. Hovorí sa, že najdôležitejšou výbavou vozidla v noci, sú svetlá. Tie sú tiež dôležité aj na terase. Predstavte si teplý letný večer po celodennej práci, pohodlné sedenie, pohárik studeného prosseca a úplná tma, proste paráda. Častejšie sú ale večerné posedenia, kde sa svetlo vyžaduje. Pozrieme sa ako osvetliť terasu aj naším osvetlením, ktoré nájdete tu

svetla-na-terasu

      Zvoliť si z nepreberných možností nie je jednoduché. Dobrá rada je zvoliť dva druhy zdroja osvetlenia. Tým prvým je trvalo zabudovaný primárny zdroj svetla v stene alebo strope. Tento typ svetla by mal byť dostatočne výkonný, na to, aby ste pod ním mohli vykonávať hocijakú činnosť. Druhým sekundárnym zdrojom svetla by malo byť relaxačné dekoratívne osvetlenie. V zásade by nás nemalo vyrušovať nevhodným výkonom alebo teplotou farby svetla. Napríklad také sviečky na stole, v lucernách a svietnikoch, sú pre večerný relax mimoriadne príjemné. Podobne treba pristupovať aj k výberu dekoračného osvetlenia keď chcete osvetliť terasu.

ako-osvetlit-terasu

Farba svetla teplá biela do 3000 kelvinov, ideálne niekde okolo 2000k. Čím teplejšie tým viac relax. Dôležité je, vybrať si aj na základe primeranej intenzity svetelného zdroja, k veľkosti terasy. Aby mohlo relaxačné osvetlenie plniť funkciu jediného zdroja svetla, pod ktorým si vidíte do taniera a viete čítať z papiera, optimálny svetelný tok na 1m2 je 30-150 lumenov. Pokiaľ Vám stačí vidieť na pohárik, postačí aj výkon 10lm na 1m2.

osvetlenie-na-terasu

Z mnohých ponúkaných možností svietidiel vyberáme tak, aby nenarúšali architektúru priestoru. Napríklad terasu v štýle funkcionalizmu môžeme osvetliť pomocou vhodne zabudovaných LED pásov, alebo svetelnými hadmi neon-flex. Oproti tomu terasa zariadená v štýle provence si doslova žiada zakomponovanie retro svietidiel. Obľúbenými sú svetelná reťaz so žiarovkami, rôzne lustre, alebo zo stropu spustené dizajnové objímky s dekoratívnymi žiarovkami. Niekedy môžete použiť aj obyčajnú svetelnú reťaz, s ktorou omotáte zábradlie, alebo stĺpy.

ziarovkova-svetelna-retaz-e27-ip44

Z ponúkaných možností vyhráva svetelná reťaz so žiarovkami. A to a vďaka svojej variabilite a vysokej estetickej hodnote. Výhodou je jednoduchá inštalácia, nízke nadobúdacie a prevádzkové náklady. Poznáme dva typy svetelných reťazí so žiarovkami. Jedny sú viac-menej hobby, s pevne zabudovanými nevymeniteľnými atrapami žiaroviek. Ich výhodou je nižšia nadobúdajúca cena, menšia hmotnosť a nízka spotreba energie.

terasa-ziarovky

Druhou možnosťou sú žiarovkové reťaze s objímkami E27 a vymeniteľnými žiarovkami. Toto riešenie prináša vysokú spoľahlivosť vďaka robustnej konštrukcii objímok a masívnych kábloch. Svetelné reťaze so žiarovkami neschovávame, ale inštalujeme ich tak, aby boli dobre viditeľné. Jedná sa o obľúbený dekoračný prvok v modernej architektúre. Čím ďalej, tým viac, používajú tento typ osvetlenia známe svetelné štúdiá, architekti a bytoví dizajnéri. Dobrou správou je, že svetelnú reťaz  na žiarovky si viete sami vyrobiť na mieru a je to veľmi jednoduché. Pomocou žiarovkového plochého kábla a napichovacích vonkajších objímok, si zvolíte presnú dĺžku kábla a hustotu objímok a vytvoríte si svetielka na terasu v potrebnej dĺžke. Na všetko Vám postačí len krížový skrutkovač.

ako-osvetliť-na-terasu

Nech si už vyberiete akýkoľvek typ osvetlenia, dbajte na to, aby mal všetky potrebné certifikáty. Ak je terasa otvorená, je nutné aby výrobok spĺňal krytie voči vode minimálne IP44 a vyššie. Ak sme Vás inšpirovali, veríme, že nikdy neoľutujete a budete radi tento článok zdieľať. Všetkým želáme veľa úžasných chvíľ plných relaxu na príjemne osvetlenej terase.

svetielka-na-terasu

zahradne-osvetlenie-na-terasu

vintage-osvetlenie-na-terasu

svetelna-retaz-na-terasu

zahradne-osvetlenie-terasu

osvetlenie-terasy