Vážený zákazník. Osobný odber alebo návštevu prevádzky, si dohodnite telefonicky vopred.

Ako si správne vybrať LED žiarovku

S výberom správnej LED žiarovky by sme vám radi pomohli týmto praktickým článkom. Pri LED žiarovkách je mnoho odborných parametrov a vlastností, podľa ktorých tieto LED žiarovky triedime. Najdôležitejšie je správne rozlíšiť použitie, napríklad či budú úžitkové alebo dekoračné, vonkajšie alebo vnútorné, teplé alebo studené svetlo a podobne. Do interiéru, vo všetkých obytných miestnostiach vrátane terasy a záhrady, odporúčame používať teplé biele svetlo, ktoré nemá toľko škodlivých účinkov ako studené biele svetlo.

Teraz skúsime dopodrobna opísať kľúčové vlastnosti pri výbere LED žiarovky.

LED (Light-Emitting Diode) je moderná technológia na výrobu svetla pomocou elektriny. Táto technológia ponúka niekoľko výhod, ako napríklad: 

• Úspora energie
LED žiarovky sú energeticky najefektívnejšou alternatívou na spotrebiteľskom trhu. Pri rovnakom svetelnom výkone ušetríte asi 85% energie v porovnaní so žiarovkami.

• Dlhšia životnosť
Ušetríš peniaze za nákup žiarovky a znížené náklady na údržbu. Dlhá životnosť znamená aj menej elektronického odpadu. LED žiarovky vydržia mnoho rokov a sú tiež menej citlivé na vibrácie a vonkajšiu silu.

• Rozsvieti sa okamžite

• Odoláva chladu

• Žiadna ortuť

• Takmer žiadne vyžarujúce teplo (IR žiarenie)

 

Nové nariadenie pre žiarovky

Čo sa deje?
Smernica EÚ o ekodizajne znamená, že staré, neúčinné zdroje svetla, ako sú žiarovky, sú postupne vyradené a zakázané. Zákaz znamená, že už nemôžete vyrábať alebo dovážať do EÚ neúčinné svetelné zdroje a žiarovky. Svietidlá, ktoré sú stále na sklade u výrobcov, obchodov a jednotlivcov, sa môžu stále predávať a používať. Zároveň sa pre náhrady zavádzajú nové normy kvality a energetické označovanie.

Prečo?
Nové nariadenie bolo zavedené z dobrého dôvodu. V priemere asi 25% vašej spotreby elektrickej energie v domácnosti súvisí s osvetlením. EÚ ako celok vďaka novým pravidlám ročne ušetrí viac energie, ako dnes spotrebuje Dánsko.

uspora-led-ziaroviek

Svetelný výkon sa meria v lúmenoch, nie vo wattoch

energia-kwh

Watt (W) iba meria spotrebu energie a nehovorí vám nič o tom, koľko svetla žiarovka produkuje. 40W žiarovka a 7W LED žiarovka produkujú približne rovnaké množstvo svetla, ale LED žiarovka na to spotrebuje oveľa menej energie.

lumeny

Lumen (lm) je jednotka svetelného toku, t.j. celkové množstvo svetla emitovaného všetkými smermi. Lumen je najdôležitejšou mierou pre všesmerové žiarovky, ale nehovorí vám, koľko energie spotrebuje svetelný zdroj.

candela

Candela (cd) je jednotka pre svetelnú intenzitu a je dôležitá hlavne pre smerové žiarovky. Ak majú dve reflektorové žiarovky rovnaký celkový svetelný tok meraný lúmenom, potom bude mať žiarovka s najužším uhlom lúča najvyššiu intenzitu svetla meranú v kandeloch

uhol-luca

Uhol lúča je relevantný pre smerové žiarovky (reflektorové žiarovky) a informuje vás o šírke svetelného lúča.

kelvin

Kelvin (K)) meria farbu svetla alebo „farebnú teplotu“. Čím je Kelvin nižší, tým je svetlo teplejšie. Akákoľvek žiarovka pod 3000 K sa zvyčajne nazýva teplá biela. Klasická volfrámová žiarovka má farebnú teplotu asi 2700K.

 RA

Index podania farieb (Ra) ) je mierka toho, ako dobre vyzerá farba objektov osvetlených svetelným zdrojom v porovnaní s referenčným svetelným zdrojom. Ra 100 je najvyššia možná. Tento údaj je určený pre profesionálov pri navrhovaní správneho osvetlenia na základe požiadaviek.

stmievatelne

Kompatibilné so stmievačom - LED žiarovky je možné ovládať pomocou mnohých stmievačov. Pre zaistenie dobrého výsledku by ste si mali vždy overiť kompatibilitu žiarovky a stmievača. V našej ponuke nájdete aj stmievateľné LED filament žiarovky, ktoré nepotrebujú komplikovanú elektroniku v podobe stmievača, ale ovládate ich intenzitu vypínačom, nájdete ich v kategórii stmievateľné žiarovky 3 módy.

Znížte spotrebu energie - nie svetlo

Veľa svetla (lm) pri nízkej spotrebe energie (W) znamená efektívny svetelný zdroj s vysokou svetelnou účinnosťou (lm / W). Meradlom účinnosti sú energetické triedy, kde A ++ je najvyššia. 

Mnoho z nás je zvyknutých myslieť na spotrebu energie žiarovky (W) ako na mieru jej svetelného výkonu. V tabuľkách je uvedené, ako môžete v niektorých prípadoch preložiť svetelný výkon v lumenoch z LED žiarovky na ekvivalentný príkon tradičných žiaroviek.

energy_watt_lumen_eng

Dĺžka života a kvalita CE

Pri správnom použití LED žiaroviek vydržia veľa rokov. Časom však stratia časť svetelného výkonu. Životnosť uvedená na obale by sa mala považovať za priemernú hodnotu a nie za záruku. Všetky žiarovky v našej ponuke majú samozrejme označenie CE a zodpovedajú bezpečnostným predpisom v príslušných normách.

Recyklujte všetky svoje žiarovky recycle


Keď sa LED žiarovka rozbije, nemusíte robiť žiadne zvláštne kroky. LED žiarovky neobsahujú ortuť, a preto by sa nemali recyklovať spolu so žiarivkami. Na druhej strane sa dajú ekologicky recyklovať, a preto by sa mali rovnako ako žiarovky recyklovať ako elektronický odpad.

 

LED môžu byť použité vonku


Žiarovky LED nie sú ovplyvnené chladom, a preto ich možno používať vonku v správnych zariadeniach (IP44). Na druhej strane sa životnosť skracuje, ak je vystavená intenzívnemu teplu, a preto nie sú vhodné na špeciálne použitie, napr. V saune.

 

Ako si vybrať žiarovku

1. Pätica alebo závit


Vyberte si tú správnu päticu, ktorá sa vám bude hodiť do svietidla. Najčastejší používaný typ v domácnostiach je klasický závit E27 

zavity-a-patice

2. Svetelný výkon Podľa potreby

zvoľte svetelný výkon. Všesmerové žiarovky sa vyberajú podľa lumenu. Pomocou smerových žiaroviek sa môžete pozrieť aj na kandelu a uhol lúča .

lumeny-a-uhly

3. Tvar a veľkosť 

V mnohých prípadoch je tvar žiarovky čisto záležitosťou vkusu, ale v niektorých prípadoch je potrebný určitý tvar a veľkosť, aby sa žiarovka zmestila do svietidla alebo aby sa žiarovka mohla pripevniť k lampa. Výška a šírka žiarovky je uvedená na obale, v našom internetovom obchode ju uvádzame v popise žiarovky a kódové označenie tvaru banky je uvedené v parametroch každej žiarovky. 

tvar-a-velkost-ziaroviek

4. Funkcie

Vyberte si žiarovku kompatibilnú so stmievačom, ak ju chcete stlmiť alebo ak má svietidlo zabudovaný stmievač.

Podľa preferencie môžete zvoliť farebnú teplotu (Kelvin). Pre teplú atmosféru zvoľte nižší Kelvin, pre ostré a jasné svetlo zvoľte vyšší Kelvin.

Technológia LED tiež ponúka nové funkcie, ktoré u tradičných žiaroviek nie sú k dispozícii, napríklad zabudovaný svetelný senzor alebo zmena farby.

funkcie