Vážený zákazník. Osobný odber alebo návštevu prevádzky, si dohodnite telefonicky vopred.

Vonkajšie Vianočné osvetlenie

Nie každé vonkajšie vianočné osvetlenie môžete použiť aj v exteriéri. Je rozdiel medzi hobby výrobkom a profesionálnym vonkajším vianočným osvetlením vo vysokej kvalite.

Kvalitné exteriérové vianočné osvetlenie musí spĺňať niekoľko atribútov. Pokiaľ Vám záleží na bezpečnosti a ochrane domu a majetku, mali by ste používať len certifikované profesionálne vianočné svetlá a dekorácie LED. Ako ich spoznáte Vám povieme v tomto článku.

Profi výrobok má:

  • Hrubé GUMENÉ káble 
  • Masívne LED s epoxidovou ochranou
  • Spájacie VODEODOLNÉ konektory
  • Samostatný ODPOJITEĽNÝ napájací adaptér
  • Slovenský návod a upozornenia
  • Všetky platné certfikáty EU nájdete ich obale výrobku

 

Vianočné osvetlenie vonkajšie 

musí teda spĺňať vyššie uvedené parametre. V prvom rade ak chcete osvetlenie používať vonku, vyhnite sa výrobkom s plastovým káblom, ktorý je málo ohybný a v mrazoch sa láme. Vznikajú na ňom drobné trhlinky, ktoré môžu spôsobiť skrat, následkom toho vyhodené ističe, v horšom prípade aj požiar. Poškodená izolácia je nebezpečná kvôli možnému zásahu elektrickým prúdom. Profi výrobok má hrubé medené káble s dvojitou izoláciou vysokoodolnej gumy. V mrazoch a vysokých teplotách zachováva svoje flexibilné vlastnosti, neláme sa a chráni vodiče pred oxidovaním.

Ochrana LED je dôležitý prvok vonkajších vianočných svetiel, ktorý si všimnete na prvý pohľad. Oproti bežným výrobkom sú LED profi výrobku zaliate v epoxidovej živici, vďaka čomu sú chránené pred zatečením alebo mechanickým poškodením. V živici sú zaliate aj káble, vďaka čomu je reťazec svetielok rovnako pevný aj na spojoch s LED. Každá LEDka musí mať ochrannú zmršťovaciu bužírku, ktorá tiež dodáva na pevnosti.

Kvalitné vonkajšie dekoračné svetielka majú vodeodolné spájacie konektory s krytím IP44. Vďaka týmto konektorom sa dajú napríklad vianočné svetelné reťaze spájať medzi sebou a tým pádom predlžovať na potrebnú dĺžku. Konektor funguje na princípe samec-samica pričom na spojenie slúži ne jednej strane závit a na druhej strane uťahovací element.  Vďaka silikónovému tesneniu v mieste spojenia, je takmer vodotesný.

Profi výrobok spoznáte aj podľa toho, že má samostatne odpojiteľný prívodný kábel. Teda výrobcovia tento kábel zámerne nedávajú do každého balenia vonkajšieho Vianočného osvetlenia, aby boli výrobné náklady nižšie a neprodukovali nezmyselne veľké množstvo potencionálneho odpadu. Pri profi výrobku stačí jeden napájací kábel aj na dvadsať, tridsať balení vianočného osvetlenia.  Vďaka tomu je výrobok lacnejší aj o 15%

Súčasťou kvalitného vianočného osvetlenia by mal byť Slovenský návod, ktorý by mal byť buď na obale alebo pri výrobku v krabici. Samozrejmosťou, ktorú by mal spĺňať sú všetky platné Európske certifikáty. Najlepšie profi výrobky sú dodávané výhradne v ekologických krabiciach bez chemických farbív, vďaka čomu je ich možné jednoducho recyklovať.

vonkajsie-vianocne-osvetlenie