Vážený zákazník. Osobný odber alebo návštevu prevádzky, si dohodnite telefonicky vopred.

Ako si namontovať Vianočné osvetlenie na dom

Tipy a triky pri inštalácii Vianočného osvetlenia svojpomocne. Na čo si dať pritom pozor. Pred montážou Vianočného osvetlenia je dôležité zodpovedať si nasledujúce otázky, ušetríte si kopec nepríjemností:

 1. Ako budem osvetlenie prichytávať?

Inštalácia Vianočného osvetlenia na vlastný rodinný dom môže byť jednoduchá, ale aj adrenalínová záležitosť. Je rozdiel vyzdobiť prízemný bungalov alebo poschodový dom. Kým v prvom prípade si postačíte s klasickým rebríkom, v prípade poschodového domu sme neraz museli použiť lešenie, alebo výškovú plošinu.

Ako prvé je potrebné určiť si body, o ktoré bude možné prichytiť Vianočné osvetlenie.

Pri navrhovaní výzdoby odporúčame začať na odkvapových žľaboch. Drvivá väčšina odkvapových žľabov je osadená na žľabových hákoch. Medzi hákom a žľabom je vždy dostatočná medzera na prestrčenie plastovej viazacej pásky. Jednoduchým utiahnutím viazacích pásikov, pripevníte Vianočné osvetlenie po celej dĺžke odkvapových žľabov. Použiť viete aj magnetické háky, ich výhodou je rýchle osadenie a jednoduché demontovanie. 

Samorezným háčikom alebo samorezným okom, pripevníte Vianočné svetlá všade tam, kde je drevený podklad. Háčiky môžu ostať celoročne, vizuálne vôbec neprekážajú.

Pokiaľ jediná možnosť ako upevniť Vianočné osvetlenie je zateplená fasáda domu, používame špeciálne plastové hmoždinky do sádrokartónu. Hmoždinky bývajú zväčša bielej farby, v omietke a polystyréne dobre držia a jednoducho sa montujú. Odporúčame pred inštaláciou spraviť dieru do omietky malým skrutkovačom.

Pokiaľ dom nie je zateplený, použite malé hmoždinky do betónu.

Vianočné osvetlenie mnohí inštalujú aj na strechu rodinného domu. Priamo na strešnú krytinu je možné prichytiť pomocou špeciálneho príslušenstva aj Vianočné svetlá. Ohľadom príslušenstva sa vždy informujte u výrobcu strešnej krytiny.

Pokiaľ máte rovnú strechu zakončenú plechovým prekrytím, namiesto vŕtania použite svorky na bleskozvod, ktoré dobre držia a jednoducho sa montujú. Pod svorku môžete pripevniť pogumované oceľové lanko, pri vyšponovaní bude Vianočné osvetlenie v súvislej rovine. Na plech je možné použiť aj magnety, len treba dávať pozor, aby plech nebol hliníkový.

 jak-pripevnit-vanocni-osvetleni-na-dum-pomoci-svorky-bleskosvodu-b

2. Akú celkovú dĺžku potrebujem osvetliť?

Pri výpočte celkovej potrebnej dĺžky berte na vedomie deliteľnosť výrobku.

Napríklad LED svetelný cencúľ 3x0,5m je deliteľný (2 x 1,5m = 3m), preto rátajte dĺžku s násobkami 1,5m. Alebo u svetelných hadíc je deliteľnosť každý 1m, rez musí byť spravený presne na označenom mieste svetelnej trubice. V poslednej dobe používané LED svetelné reťaze s vysokou hustotou až 15LED/m sa dajú deliť po 4m aj 12m. V ponuke máme 12m deliteľnú (3x4m) reťaz a 12m nedeliteľnú (1x12m).

Obidva typy reťazí sa dajú kombinovať a spájať, sú si všetkými vlastnosťami kompatibilné.

NÁŠ TIP:

Ako si vybrať tú správnu svetelnú reťaz do exteriéru? Predstavujeme Vám dostupné tipy osvetlenia na trhu v našom ďalšom článku: Svetelná reťaz do exteriéru - ako si správne vybrať.

 

3. Osvetlenie budem mať celoročné, alebo sezónne

Vianočné osvetlenie je sezónna záležitosť, napriek tomu mnohí nechávajú osvetlenie na rodinnom dome celoročne.

Pokiaľ sa rozhodnete nechať Vianočné osvetlenie celoročne vonku, musíte rátať s istým znehodnotením výrobku vplyvom UV žiarenia a vysokých teplôt. Pri vianočnom osvetlení s použitím bieleho kábla (napr. LED svetelný cencúľ) je viditeľné zažltnutie vodičov, alebo popraskané viazacie pásiky. Pri celoročnej inštalácii svetelných cencúľov, odporúčame použiť masívnu viazaciu pásku a prichytiť každý jeden prameň o lanko. Predídete tým možným poruchám a mechanickému poškodeniu.

Pripevnenie na bleskozvod celoročne neodporúčame, je tam riziko vznietenia v prípade zasiahnutiu bleskom. Takisto treba byť obozretný voči hlodavcom (kuny, potkany...), zažili sme obhryzené káble u LEDky už viackrát.

4. Čo na to povedia susedia?

Spýtajte sa suseda, či mu nebude prekážať Vianočná výzdoba Vášho domu. Niekedy sa stáva, že sa ľudia sťažujú na výrazné svetlo od suseda. Pokiaľ neporušujete všeobecne záväzné nariadenie obce, môžete pokojne svietiť celú noc.

 

NÁŠ TIP:

V poslednej dobe sa stalo veľmi poplulárne dynamické osvetlenie. Efekt padajúceho snehu alebo trblietavých hviezdičiek umocní sviatočnú atmosféru, tak neváhajte a vyberte si z našej ponuky: LED padajúci sneh.